X-bor

X-bor, azaz x-faktor a borokban. Bármi, ami megfog bennük és emlékezetessé teszi őket. Amatőr szemléletű, független, teljesen szubjektív, "élmény-centrikus" borleírások.

Friss topikok

Bevezetés

2013.09.18. 16:00 xbor

X-bor, azaz az „x-faktor” keresése a borokban. Mit értünk ez alatt? Bármit, ami megérint bennük, bármit, amiért rajongani lehet, bármit, ami miatt emlékezetessé válnak.  Ez a blog ennek megfelelően a személyes élmény oldaláról igyekszik a borokhoz közelíteni, értsd teljesen szubjektív módon, tehát a legkisebb mértékben sem szeretne függetlenedni az egyéni ízléstől annak érdekében, hogy valamiféle "objektivitásra" törekvő értékítéletet próbáljon megfogalmazni a borokról.  

Az élmény mértékét egy egyszerű háromcsillagos rendszerben fogom jelezni. A fentiek értelmében óva intek mindenkit, hogy ezeket "ítéletként" kezelje. Még csak nem is azt jelzik, hogy mit gondolok a bor általános minőségéről, csakis annyit, hogy momentán, a kóstolás pillanatában mekkora hatással volt rám az adott nedű. Semmiféle tudatos kompenzálás, erények és hátrányok átgondolása, ütköztetése, egyáltalán a minőség ésszel történő érzékelése, csakis a "zsigerből" érkező reakció kifejezése. Tetszik ez a bor? Tényleg szeretem? Szeretném újra átélni a kóstolási élményt? Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy elmondjam: bizonyos mértékig a borok ára is szerepet fog játszani ezekben a csillagokban, hiszen lássuk be a megelégedettségünk fokát azért igencsak tudja befolyásolni, hogy mibe is fájt ez nekünk. 

Röviden a fokozatokról:

***  Fantasztikus élmény, akár évekig meghatározó emlék

**    Nagy élmény, le a kalappal

*     Tetszett, megfogott, szívesen találkoznék vele újra

Azok a borok mellé nem teszek csillagot, melyek nem igazán tetszettek, nem érintettek meg, nem ízlettek, esetleg nem értettem őket, vagy csak egyszerűen nem érték el az ingerküszöbömet ahhoz, hogy élményként emlékezzek rájuk. Megint csak mondom: ettől még lehetnek ezek teljesen tisztességes, remek minőségű borok is, akár abszolút értékelésre méltó erényekkel, csak ez a blog egyszerűen nem arról fog szólni, hogy az ész miképpen "erőszakolja" meg a szívet. :)

Dióhéjban ennyit. Majd meglátjuk mi lesz ebből.

A bejegyzés trackback címe:

https://xbor.blog.hu/api/trackback/id/tr135522518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása